Обележен Европски дан науке

У Градском културном центру Ужице, у сарадњи са Научним клубом РЦУ и Центром за промоцију науке обележен је Европски дан науке бројним садржајима пријемчивим, не само деци школског узраста, већ и широком слоју грађанства.

Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке је изјавио да „у Ужицу увек постоји повод за промоцију науке, посебно од када постоји Научни клуб и увек отворена врата институција као што је Гкц“. Ђорђевић је рекао да је „7. новембар само један од низа Дана науке који се прослављају у Европи и Србији где је одлуком Владе Србије 10. јул установљен као Дан науке, што не значи да сваки дан нема повод да се прича о тим темама. За овај Дан науке, Научни клуб је одлучио да позове и неке научнике, талентоване ученике, просветне раднике, да се на овом месту споје наука и култура кроз једну синтагму научне култруре и да приближе, што је наш највећи циљ, обичним грађанима, не само ученицима, теме из науке. Ми сви сматрамо да је наука толико важна да је не смемо препустити само научницима“. Истичући важност постојања и рада Научних клубова отворених широм Србије, њих укупно 12, Ђорђевић је рекао да се све информације о њиховим активностима, важне и због већег учешћа грађанства у промоцији науке, али и задовољавању њихове радозналости по питању научних тема, могу наћи на сајту ЦНП .-Као Центар за промоцију науке трудимо се да ствимо у центар интересовања теме знања и научне културе, а да маргинализујемо све оно што сматрамо да је неквалитетно и губљење времена. У овом тренутку, када говоримо о реализаторима, 74 различита удружења су укључена у рад 12 Научних клубова у последњих 6 месеци, а у сваком од пројеката је дошло барем по 30 ђака. По производу ових података може да се види колико је интересовање , не само у Београду, већ и широм Србије, што нам је јако важно и уклапа се у наша настојања о децентрализацији научне културе.
Говорећи о значају ширењу и популаризацији науке међу најмлађом популацијом, Ђорђевић је истакао да се ЦПН труди да ни једна област науке не буде запостављена:
-Много се у школи говори о физици, математици, хемији, али се о астрономији, антропологији и андрагогији јако мало, или ништа не говори у школи, па се трудимо да доводимо људе из различитих области, са различитим темама, и да наша публика не буду само најмлађи. Такође, преносимо и друге поруке: да је наука екстремно озбиљна дициплина, нимало лака и не посебно добро плаћена.

Милена Вићевић, в.д. директора РЦУ истакла је да је ово први пут да се овај датум обележава у Ужицу а у сврху промоције и популаризације науке, новоосновани Научни клуб је у ту сврху организовао разноврсне садржаје. Потврдивши да је ефекат оснивања и рада Научног клуба у Ужицу већ видљив и да се може конкретизовати чињеницом да све већи број деце и младих, али и заинтересованих суграђана све више долази у просторије, интересује се, и узима учешћа у различитим активностима, Вићевић је рекла да су у плану интензивније и чешће активности на овом пољу.

Јелена Васовић, в.д. директора Градског културног центра Ужице који је указао добродошлицу овом научно промотивном скупу , рекла да је да „ово први пут да се у Гкц одржава једна оваква манифестација. Пошло се од идеје да је овакво спајање науке, образовања и културе сврсисходно, неопходно, али и упечатљивије по примаоце порука, овом случају посетиоце ових програмских садржаја, па је тиме и учинак свих ових различитих, а друштвено позитивних категорија, далеко већи, што нам је заједнички циљ.“

Један од учесника садржаја којим се обележио Европски дан науке је и тринаестогодишњи Јован Ћосовић из ОШ Слободан Секулић који је „заједно са другарима дошао да покаже млађој деци нешто о узајамном деловању тела без додира“:
-У узајамна деловања тела без додира спадају магнетно, гравитационо и електрично поље, и желимо да млађој деци приближимо ову тему. Користићемо разне материјале и легуре да бисмо им објаснили разлику између челика, гвожђа и осталих метала, користићемо штапиће од посебне пластике да бисмо им објаснили наелектрисање и слично.

Јелена Радовановић, наставник физике у ОШ Слободан Секулић, која се издваја по свом креативном и иновативном приступу часовома физике , а захваљујући управо њеном ангажовању, на овој манифестацији имала је прилику да представи „неке примере из наставне праксе, као и додатне примере међупредметне сарадње, сарадњу са млађи ученицима“. Као конкретан пример праксе, њене позитивне ефекте показали су њени ученици кроз неколико радионица које су држали деци млађег узраста.
-Наши ученици одржаће радионице са темама и проблематиком електричне струје, светлосним појавама, климатским елементима кроз коришћење мини метеоролошке станице, густином и условима за пливање и тоњење тела кроз „Архимедову зимницу“ , односом тела без додира. Ове радионице су продукт активности које се тичу наставе физике у нашој школи , а верујем да и остале школе развијају своје приступе креативног прилаза науци. Ми се заиста трудимо да настава физике буде реализована у складу са основним приниципима активног учења, односно да наши ученици заиста прођу кроз фазе циклуса учења као што су истрживање, па тек онда увођење неких концепата, и њихова примена, односно, заступљен је истраживачки рад и међупредметно повезивање садржаја.
-Без неких званичних података, могу да кажем да сва деца која су учествовала у раду на додатним часовима, углавном у даљем школовању бирају усмерења која се тичу природних наука- рекла је Јована Радовановић.

КОНТАКТ ИНФО

Регионални центар за професионални развој запослених у образовању

Немањина 52
31000 Ужице
Србија

Тел / Факс: 031/514-624
Телефон: 031/512-580
И-мејл: [email protected]

Веб сајт: www.rcu-uzice.rs

Месечни планови

Август 2020
П У С Ч П С Н
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Најновији семинари

Нема догађаја

Акредитовани програми