Научни камион гостује у Ужицу

У сусрет новој, осмој Ноћи истраживача, Научни камион као путујућа лабораторија и простор за радионице, изложбе и предавања, дочекује све заинтересоване посетиоце у Ужицу. Очекује Вас богат програм интерактивног типа, без обзира на узраст и предходно знање. Довољно је да имате жељу за новим сазнањима и пратичним искуствима из света науке, јер садржаји који вам нудимо су бесплатни и отвореног типа.

Ноћ истраживача (Researchers’ Night ) кроз пројект ReFocuS , координише и води тим из Института за биолошка истраживања ”Синиша Станковић”, а у пројекту учествују Центар за промоцију науке (Београд), Природно математички факултет (Ниш) и Завод за  заштиту споменика културе (Крагујевац).

Партнер у Ужицу је Научни клуб Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Ужице.

 Град Ужице ће бити први град у Србији ове године који ће имати прилику да угости Научни камион. Научни камион је путујућа лабораторија и простор за радионице, трибине, огледе и изложбе за децу и ученике из ужичких основних и средњих школа - " Наука на точковима".

Камион ће бити отворен за посетиоце пет радних дана од 8. до 12. маја, од 10 сати до 19 сати на паркинг простору на Међају.

У приземљу камиона се налазе интерактивне изложбе – биће изложени експонати, модели, слике, препарати под микроскопом и слично. Биће постављене изложбе о ћелији - Цитолошки кутак, изложба Спектри ЦПНа, и изложба Националног парка "Тара".

У приземљу камиона ће бити и ЕУ кутак, са информацијама о школовању у ЕУ и слично, квизови и анкете са мањим поклончићима.

Испред камиона ће бити и игрица Пут римских војника, замишљена слично као друштвена игра за двоје, али са едукативном причом.

На спрату камиона ће бити радионице, од 11 сати, на сваких сат времена.

Свечано отварање Научног камиона, планирано је 8. маја у 10 сати.

Ноћ истраживача представља отворену и бесплатну манифестацију под покровитељством Европске Комисије, а одржава у преко 300 градова широм Европе http://ec.europa.eu/research/researchersnight/index_en.htm. Последњих седам година се, у сарадњи са домаћим и страним истраживачима, ова манифестација одржава у Београду и многим градовима Србије. Ове године се одржава још у 7 градова и то у: Београду, Нишу, Крагујевцу, Пироту, Пожаревацу, Петници и Инђији. Све информације и преглед прошлогодишњих манифестација можете погледати на линковима  www.nocistrazivaca.rs i www.facebook.com/nocistrazivaca/?fref=ts.

Идеја Ноћи  истраживача је демистификација науке и приближавање научних концепата и начина размишљања ширем делу популације, као и упознавање са истраживачима и њиховим радом. Сем тога, жеља нам је да овим активностима повећамо и побољшамо мишљење становника о значају науке и њеном доприносу свакодневном животу. Манифестација је првенствено намењена ученицима основних и средњих школа, иако није ограничена на те узрасне категорије. Наш циљ је да знања наших научника мигрирају ка широј јавности и покажу колико је наука битна за развој друштва. Сем тога, отворено знање и наука за свакога као концепт се надовезују и употпуњују миграцију знања.

Прилози
Download this file (Užice Naucni kamion- program za skole.docx)Program za škole20 kB

КОНТАКТ ИНФО

Регионални центар за професионални развој запослених у образовању

Немањина 52
31000 Ужице
Србија

Тел / Факс: 031/514-624
Телефон: 031/512-580
И-мејл: [email protected]

Веб сајт: www.rcu-uzice.rs

Месечни планови

Мај 2020
П У С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Најновији семинари

Нема догађаја

Акредитовани програми