Вести

Прeзентација „Етвининг и Еразмус+ пројекти – могућности сарадње и стручног усавршавања наставника“

У уторак, 12.12.2017. године , у РЦУ,  одржана је презентација о могућностима сарадње и стручног  усавршавања наставника кроз eTwinning и Еразмус+ пројекте.

На презентацији су представљене: основне информације о eTwinning порталу, реализовани eTwinning пројекти: „Кутак за климатске елементе“,  „It's spring time, let's go out!“, Заједно растемо у песми и причи“, „Words of friendship“ и „We are Slavs“, основне информације о Еразмус+ програму и актуелном конкурсном року, искустава стручног усавршавања у иностранству у оквиру Еразмус+ програма.

Реализатори презентације су Олгица Спасојевић и Јелена Радовановић, саветници-спољни сарадници Школске управе Ужице.

Реализована обукa за саветнике-спољне сараднике „Вредновање образовно-васпитног процеса“

9. децембра у РЦУ, одржана је обука за саветнике-спољне сараднике „Вредновање образовно-васпитног процеса“.

Обуку су похађали наставници из ОШ " Јордан Ђукановић" из Варде, ОШ " Емилија Остојић" из Пожеге, ОШ " Слободан Секулић" из Ужица и ОШ " Стари град" из Ужица.
Садржај обуке односио се на: улоге и одговорности саветника-спољних сарадника и прописе који уређују надзор и вредновање, извештавање о стручно-педагошком надзору и спољашњем вредновању, процесу вредновања, опсервацији часова и повратна информација, ситуацији појединачног стручно-педагошког надзора.

Обуку су реализовале: Олга Јованчићевић, просветна саветница Школске управе Ужице и Данијела Ковачевић Микић, просветна саветница Школске управе Чачак.

Реализација фокус група у РЦУ

У периоду од 5. до 7. децембра у РЦУ, Ужички центар за људска права и демократију реализује фокус групе у оквиру пројекта  Грађани у акцији за заштиту јавног интереса, који има за циљ унапређење грађанског учешћа, ефикасности и транспарентности у поступцима дефинисања јавног интереса и суфинансирања пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања на локалном нивоу.

 

Сетом активности које обухватају анкетирање грађана, фокус групе, тематске јавне расправе, уличне акције, акције јавног заговарања, директно се утиче на уско дефинисање јавног интереса у области информисања и заговара његова примена приликом суфинансирања медијских пројеката у 2018 години.

Обука наставника ОШ “Нада Матић”

Ужички центар за права детета је 3.децембра 2017. у РЦУ, одржао акредитовани семинар за 30 наставника из ОШ “Нада Матић” из Ужица на тему "Примена и разумевање Индекса-индикатора остварености права детета у образовању – партиципативна група права".

У подстицајној атмосфери наставници су продубили разумевање партиципативне групе права, освестили су ситуације високе и квази партиципације, чиме је обезбеђена квалитетна примена индикатора у свакодневном васпитном раду.

Такође, добар степен разумевања партиципативне групе права омогућиће примену правилника о информисању и правилника о партиципацији које је школа усвојила.

 Овим се још једном доказује да школе укључене у пројекат имају повећан сензибилитет на тему права детета, односно доказују да су школе у којима се права детета живе и у којима деца о својим правима уче.

Обука је део пројекта "Образовање за права детета" који подржава Песталоци дечја фондација.

КОНТАКТ ИНФО

Регионални центар за професионални развој запослених у образовању

Немањина 52
31000 Ужице
Србија

Тел / Факс: 031/514-624
Телефон: 031/512-580
И-мејл: office@rcu-uzice.rs

Веб сајт: www.rcu-uzice.rs

Месечни планови

Април 2019
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Акредитовани програми