Научни клуб РЦУ добитник признања за унапређење промоције и популаризације науке

11.јула у свечаној сали Ректората Универзитета у Београду одржана је додела признања Центра за промоцију науке за допринос промоцији науке у Србији добитницима овогодишњег Јавног позива.


Научни клуб РЦУ добитник је признања за унапређење промоције и популаризације науке од стране Центра за промоцију науке.
Испред Научног клуба РЦУ, признање је примила, Јована Васић истраживач за унапређење образовања РЦУ.

Научни клуб РЦУ реализовао је пројекат „Заробљени у тами“

Научни клуб РЦУ реализовао је пројекат „Заробљени у тами“у сарадањи са Центром за промоцију науке.

Радионице у оквиру пројекта „Заробљени у тами“, реализоване су 3.јуна у ОШ „Нада Матић“ у Ужицу за ученике трећег и четвртог разреда.

Пројекат је замишљен  да ученици  кроз глуму објашњавају одређене физичке законитности електромагнетизма и да  приказују њихову примену кроз демонстративне огледе.  Закони електромагнетизма демонстрирали су се  кроз свакодневне животне ситуације, након чега је уследео квиз “Шта смо ново научили” и додељене су дипломе ученицима.

Аутори радионице су Далибор Рајковић,професор физике и математике, Недељко Милановић, мастер васпитач и Алекса Ђурђевић, сарадник на Институту за физику.

Изложба „Математика и природа“

Изложбом „Математика и природа“, Начни клуб РЦУ обележава манифестацију – Мај, месец математике М3 (под називом Више од игре која ће бити одржана у градовима широм Србије) у сарадњи са Центром за промоцију науке Београд. Изложба ће бити отворена за посетиоце у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Ужице, Немањина 52 сваког радног дана од 24. до 31. маја у периоду од 8 до 20 часова.
 
Изложба “Математика и природа”нас учи да је свет у коме живимо пун образаца који се могу описати уз помоћ математике. Посетиоци се могу упознати са природним појавама у којима се проналазе математички принципи, математика је свуда око нас.
 
Позивамо наставнике и ученике да посете ову занимљиву и едукативну изложбу у оквиру манифестације Мај, месец математике.

Још једна активност у оквиру пројекта "Предвиди - покрени - прикази"

У организацији Научног клуба РЦУ, 03. новембра у ОШ „Душан Јерковић“ Ужице реализована је још једна активност у оквиру пројекта "Предвиди - покрени - прикази".
 
Пројекат "Предвиди - покрени - прикази" подржан је од стране Центра за промоцију науке, а реализује га Научни клуб РЦУ. Намењен је промоцији и популаризацији науке и подизању научне писмености ученика. Основна идеја пројекта односи се на обучавање ученика за решавање атрактивних математичких задатака и извођење физичких експеримента уз јавни наступ пред вршњацима. Ученици петог разреда који су похађали претходну радионицу 20.октобра, сада су изводили математичке трикове и огледе са групом вршњака.
 
Аутори пројекта су Јелена Радовановић, наставник физике, Александра Весовић, наставник математике и Владан Младеновић, наставник физике.
 

Реализован пројекат Формулу израчунај здрављем се наоружај

У оквиру пројекта „Формулу израчунај здрављем се наоружај“ који реализује Научни клуб РЦУ уз подршку Центра за промоцију науке из Београда, 26.октобра у ОШ Надаи Матић из Ужица, реалзоване су радионице за ученике четвртог разреда.
 
 Кроз пројекат "Формулу израчунај здрављем се наоружај" упознајемо ученике са принципима здраве исхране кроз стицање знања о саставу и енергетској вредности намирница. Након успешно активности, ученици су у стању да: наводе основне састојке намирница и објашњавају њихов значај и улогу у људском организму; наводе последице недовољног или прекомерног уношења појединих састојака намирница и болести до којих оне доводе; дефинишу енергетску вредност намирница; рачунају личне дневне потребе за храном и формирају одговарајући јеловник; наводе опасности од конзумирања „брзе хране“ Ове радионице омогућавају ученицима да усвоје функционална знања,  а учитељима овај пројекат може послужити као идеја да нешто слично ураде са својим ђацима и обогате наставу на својим часовима.
 
Аутори ових радионица су Милена Живковић, студент докторских студија физике, Александра Живадиновић, професор математике и Саша Алемпијевић, мастер биолог.
 

Сајамска акција Центра за промоцију науке и Научног клуба РЦУ

21. октобра, посетили су нас сарадници из Центра за промоцију науке из Београда и том приликом су нам уручили неколико својих издања и серија научног часописа Елементи као и монографије Мај месец математике и Иза кулиса стваралаштва који су нашли своје место у Научном клубу РЦУ.

Посета је реализована због неодржавања Сајма књига услед пандемије Covid 19 јер је комплетна читалачка, а посебно научна заједница остала ускраћена за представљање нових издања научно-истраживачких организација Србије, а самим тим и издања Центра за промоцију науке.

Издања која смо добили поклањаћемо посетиоцима наших семинара као и корисницима наших ресурса.

Реализован пројекат "Предвиди - покрени - прикази"

У организацији Научног клуба РЦУ, 19. и 20. октобра у ОШ Слободан Секулић и ОШ Душан Јерковић из Ужица реализоване су радионице у оквиру пројекта "Предвиди - покрени - прикази".Радионице су похађали ученици петог разреда.

Пројекат "Предвиди - покрени - прикази" је подржан од стране Центра за промоцију науке, а реализује га Научни клуб РЦУ. Намењен је промоцији и популаризацији науке, подизању научне писмености ученика. Основна идеја пројекта односи се на обучавање ученика за решавање атрактивних математичких задатака и извођење физичких експеримента уз јавни наступ пред вршњацима. На овим радионицама приказани су математички трикови и откривене математичке тајне које стоје иза њих. Радионице обухватају и атрактивне огледе из физике, драмске активности, односно специфичне вежбе презентације наученог којима се подстиче квалитет учења, креативно и критичко промишљање, јача самопоуздање и повећава концентрација.

Аутори пројекта су Јелена Радовановић, наставник физике, Александра Весовић, наставник математике и Владан Младеновић, наставник физике.

Отворен конкурс Научна учионица: друштвени и рачунарски аспекти науке

Научни клуб РЦУ је партнер на пројекту Научна учионица: друштвени и рачунарски аспекти науке који финансира Центар за промоцију науке.
 
У складу са тим позивамо ученике завршних разреда срдењих школа који се осећају довољно радознало и ентузијастично да завире иза кулиса науке и да се пријаве на конкурс Научна учионица: друштвени и рачунарски аспекти науке.
 

Реализован пројекат Концерт за физику и два локвања, без пања“

У ОШ Душан Јерковић из Ужица, 16. јуна, реализоване су радионице за две групе ученика четвртог разреда у оквиру пројекта „Концерт за физику и два локвања, без пања“. Пројекат реалзује Научни клуб РЦУ уз подршаку Центра за промоцију науке. 

 
Пројекат „Концерт за физику и два локвања, без пања“, обухвата мултидисциплинарни приступ теми звук уз развијање знања о свакодневним појавама везаним за звук и стицање непосредних искуства која ће ученицима приближити појаве које су предмет изучавања физике и биологије. Радионице обухватају разноврсне активности: демонстрирање физичких особина звука и физиолошких основа слуха, практичне активности прављења музичких инструмената, увежбавање и заједничко извођење одабране композиције на направљеним инструментима, као и писање кратке приче на основу слушања снимка различитих шумова.
 

Реализован пројекат JA - Чудесно Мало Биће

У научном клубу РЦУ, 21. октобра реализоване су радионице за предшколце из вртића Полетарац, ОШ Нада Матић и прваке из ОШ Душан Јерковић из Ужица.
 
Радионице су реализоване у оквиру пројекта JA- Чудесно Мало Биће финансираним од стране Центра за промоцију науке у оквиру Јавног позива за пројекте промоције и популаризације науке.
 
Циљ пројекта је популаризација науке и упознавање деце узраста од пет до девет година са грађом и функцијом људсог тела. Кроз занимљиве огледе и игру, као и едукативни филм на крају, деца су имала прилику да на интересантан начин уче и истражују људско тело, грађу и функцију,и да уз помоћ едукатора, али и сами, истраживањем, дођу до одговора на нека од питања која имају у вези људског тела.
 
Радионице је реализовала: Сузана Милановић, струковни васпитач специјалиста за драмско васпитање, запослена као васпитач у ПУ „ Ђурђевдан“ у Крагујевцу.

КОНТАКТ ИНФО

Регионални центар за професионални развој запослених у образовању

Немањина 52
31000 Ужице
Србија

Тел / Факс: 031/514-624
Телефон: 031/512-580
И-мејл: office@rcu-uzice.rs

Веб сајт: www.rcu-uzice.rs

Месечни планови

Септембар 2022
П У С Ч П С Н
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Најновији семинари

Нема догађаја

Акредитовани програми