Сајамска акција Центра за промоцију науке и Научног клуба РЦУ

21. октобра, посетили су нас сарадници из Центра за промоцију науке из Београда и том приликом су нам уручили неколико својих издања и серија научног часописа Елементи као и монографије Мај месец математике и Иза кулиса стваралаштва који су нашли своје место у Научном клубу РЦУ.

Посета је реализована због неодржавања Сајма књига услед пандемије Covid 19 јер је комплетна читалачка, а посебно научна заједница остала ускраћена за представљање нових издања научно-истраживачких организација Србије, а самим тим и издања Центра за промоцију науке.

Издања која смо добили поклањаћемо посетиоцима наших семинара као и корисницима наших ресурса.

Реализован пројекат "Предвиди - покрени - прикази"

У организацији Научног клуба РЦУ, 19. и 20. октобра у ОШ Слободан Секулић и ОШ Душан Јерковић из Ужица реализоване су радионице у оквиру пројекта "Предвиди - покрени - прикази".Радионице су похађали ученици петог разреда.

Пројекат "Предвиди - покрени - прикази" је подржан од стране Центра за промоцију науке, а реализује га Научни клуб РЦУ. Намењен је промоцији и популаризацији науке, подизању научне писмености ученика. Основна идеја пројекта односи се на обучавање ученика за решавање атрактивних математичких задатака и извођење физичких експеримента уз јавни наступ пред вршњацима. На овим радионицама приказани су математички трикови и откривене математичке тајне које стоје иза њих. Радионице обухватају и атрактивне огледе из физике, драмске активности, односно специфичне вежбе презентације наученог којима се подстиче квалитет учења, креативно и критичко промишљање, јача самопоуздање и повећава концентрација.

Аутори пројекта су Јелена Радовановић, наставник физике, Александра Весовић, наставник математике и Владан Младеновић, наставник физике.

Отворен конкурс Научна учионица: друштвени и рачунарски аспекти науке

Научни клуб РЦУ је партнер на пројекту Научна учионица: друштвени и рачунарски аспекти науке који финансира Центар за промоцију науке.
 
У складу са тим позивамо ученике завршних разреда срдењих школа који се осећају довољно радознало и ентузијастично да завире иза кулиса науке и да се пријаве на конкурс Научна учионица: друштвени и рачунарски аспекти науке.
 

Реализован пројекат Концерт за физику и два локвања, без пања“

У ОШ Душан Јерковић из Ужица, 16. јуна, реализоване су радионице за две групе ученика четвртог разреда у оквиру пројекта „Концерт за физику и два локвања, без пања“. Пројекат реалзује Научни клуб РЦУ уз подршаку Центра за промоцију науке. 

 
Пројекат „Концерт за физику и два локвања, без пања“, обухвата мултидисциплинарни приступ теми звук уз развијање знања о свакодневним појавама везаним за звук и стицање непосредних искуства која ће ученицима приближити појаве које су предмет изучавања физике и биологије. Радионице обухватају разноврсне активности: демонстрирање физичких особина звука и физиолошких основа слуха, практичне активности прављења музичких инструмената, увежбавање и заједничко извођење одабране композиције на направљеним инструментима, као и писање кратке приче на основу слушања снимка различитих шумова.
 

Реализован пројекат JA - Чудесно Мало Биће

У научном клубу РЦУ, 21. октобра реализоване су радионице за предшколце из вртића Полетарац, ОШ Нада Матић и прваке из ОШ Душан Јерковић из Ужица.
 
Радионице су реализоване у оквиру пројекта JA- Чудесно Мало Биће финансираним од стране Центра за промоцију науке у оквиру Јавног позива за пројекте промоције и популаризације науке.
 
Циљ пројекта је популаризација науке и упознавање деце узраста од пет до девет година са грађом и функцијом људсог тела. Кроз занимљиве огледе и игру, као и едукативни филм на крају, деца су имала прилику да на интересантан начин уче и истражују људско тело, грађу и функцију,и да уз помоћ едукатора, али и сами, истраживањем, дођу до одговора на нека од питања која имају у вези људског тела.
 
Радионице је реализовала: Сузана Милановић, струковни васпитач специјалиста за драмско васпитање, запослена као васпитач у ПУ „ Ђурђевдан“ у Крагујевцу.

Конференција за медије поводом поставке експоната

24. септембра у РЦУ, одржана је конференција за медије поводом поставке експоната: стуба даљинара и НУМ стола у Парк знања РЦУ.

Том приликом медијима се обратила: Милена Вићевић, директорка РЦУ и Ивана Јовановић, истраживач за унапређење образовања РЦУ.

Признање Научном клубу РЦУ

Додела Признања Научном клубу РЦУ за унапређење промоције и популаризације науке од стране Центра за промоцију науке, традиционално се одржава 10. јула, када се обележава Национални дан науке.

Имајући у виду тадашњу епидемиолошку ситуацију и пратећи прописане препоруке додела признања је била отказана, тако да нам је 23. септембра, виртуелно уручено Признање.

Два нова експоната у Парку науке РЦУ

Парк науке  РЦУ од данас је богатији за два експоната: стуб даљинар и нумерички магнетни сто. Експонати су добијени у оквиру Јавног позива Центра за промоцију науке-пројекти израде експоната.
 
Стуб даљинар нашао је своје место испред зграде РЦУ и биће интересантан како деци, тако и одраслима. Стрелице показују стране света и удаљеност градова или значајних места.
 
Нумерички магнетни сто представља експонат намењен интеграцији садржаја из области физике, уметности и математике. Омогућава активно учешће посетилаца парка, од студената, ученика основних и средњих школа, деце предшколског узраста, и грађана.
 

Виртуелни Мај месец математике

Услед пандемије COVID-19, Научни клуб РЦУ, ове године ће обележити Мај-месец математике, виртуелно у сарадњи са Центром за промоцију науке , институције која је је носилац овог креативно-научног пројекта.
М3 – Мај месец математике, од 7. маја до 1. јуна, први пут у виртуелном простору, a њени виртуелни садржаји намењени су свим генерацијама.
 
Тема овогодишње манифестације, „Математика у покрету“, подразумева истраживање математичких поставки помоћу сопствених чула, кретања и интеракције са светом који нас окружује. Уместо доласка у јавне просторе, главни програм се може „посетити“ на сајту: m3.rs. Као и претходних година, и овог пута за посетиоце су припремљене радионице, научнопопуларна предавања и виртуелне туре тродимензионалних модела експоната. Ова година је посебна и по томе што први пут у Србији славимо Међународни дан жена у математици – 12. мај. Управо са тим циљем организујемо Научни кафе „И математика је женског рода“, који ће се одвијати у два онлајн сусрета, 12. и 26. маја, у 18 часова.
 
Само дан након првог Научног кафеа, 13. маја, очекује нас филм Тајна површине, посвећен Марјам Мирзахани, првој жени добитници Филдсове медаље
Ове године повезујемо математику и плес, учионицу и TikTok. Сви заинтересовани имаће прилику да заталасају свет својим покретима на апликацији TikTok и отплешу математичку формулу.

Расписан Јавни позив за финансијску подршку пројектима промоције науке

Центар за промоцију науке расписује Јавни позив за подношење пријава за финансијску подршку пројетима промоције и популаризације науке у 2020. години

I ОСНОВНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Центар позива сва заинтересована научна, научностручна друштва, школе, центре за стручно усавршавање, удружења и друге организације, али и појединце преко научних клубова да поднесу своје пријаве за избор пројеката промоције и популаризације науке и технике, којима ће Центар пружити финансијску подршку у 2020. години (у даљем тексту: Јавни позив).

...

Више на следећем линку

КОНТАКТ ИНФО

Регионални центар за професионални развој запослених у образовању

Немањина 52
31000 Ужице
Србија

Тел / Факс: 031/514-624
Телефон: 031/512-580
И-мејл: office@rcu-uzice.rs

Веб сајт: www.rcu-uzice.rs

Месечни планови

Октобар 2021
П У С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Акредитовани програми