Почела реализација пројекта "Дворска канцеларија"

У суботу 29. септембра у Научном клубу РЦУ, одржана је радионица Дворска канцеларија са учесницима истоименог пројекта. Пројекат реализује Научни клуб РЦУ уз подршку Центра за промоцију науке.

У пројекту учествују основне школе: "Стари град", "Нада Матић", "Душан Јерковић" , "Прва основна школа краља Петра II" из Ужица и "Димитрије Туцовић" из Чајетине, а Ужичка гимназија од средњих школа. У њему учествују и бројне школе широм Србије.
Радионицу је водио Павле Павловић један од креатора пројекта.

Ученици и њихови наставници су показали велико интересовање за будуће активности.

Опширније...

"Европскa ноћ истраживача" у Историјском архиву

У оквиру "Европске ноћи истраживача" у Историјском архиву одржане су пројекције документарног филма о премештању споменика Јосипу Брозу Титу којима су присуствовали ученици и заинтересовани грађани. Приказане су и матичне књиге из деветнаестог века са освртом на поступак њихове рестаурације и конзервације.

Радионице ,,Фотосинтеза уживо“ и ,,Направимо беланце“

У оквиру манифестације ,,Европска ноћ истраживача“ у петак 28.09. у Научном клубу Ужице одржане су радионице ,,Фотосинтеза уживо“ и ,,Направимо беланце“ ауторке Душице Ристовић, професорке биологије из Ужица. Радионицама је присуствало преко 100 ученика основних и средњих школа. Кроз едукативну игру учесницима су на занимљив и креативан начин разјашњени основни појмови из молекуларне биологије.

Предавање и изложба "Културно-историјске знаменитости у Ужицу"

У оквиру манифестације " Европска ноћ истраживача", у Градском културном центру, 27. септембра, одржано је предавање и изложба ,,Културно-историјске знаменитости у Ужицу" и околини" ауторке Весне Лучић, професорке историје и игроказ ,,Стари град кроз векове" ауторке Снежане Недељковић, професорке историје, као и пројекције филмова Друштва историчара Града Ужица.

Представљена презентација "Туристички дан у Ужицу"

Истражуј кроз ноћ, у знању је моћ!- Европска ноћ истраживача се реализује у Научном клубу РЦУ у току ове недеље.


27. септембра у Научном клубу РЦУ, представљена је презентација Туристички дан у Ужицу, аутора, Недељка Ваљаревића, наставника географије у ОШ Стари Град у Ужицу.


Презентацији је присуствовало 43 ужичких основаца и средњошколаца.

Одржане радионице о интернету кроз Европску ноћ истраживача

У оквиру манифестације " Европска ноћ истраживача", у Научном клубу РЦУ, 26. септембра, реализованe су радионице ,, Да ли је интернет добар за истраживање?", "Интернет ствари-будућност или садашњост" и ,,Упознајте Софију и размислите о будућности филантропије" ауторке Душице Мијаиловић, професорке информатике из Ужица.


Кроз радионице учесници су сазнали које су предности и мане употребе нових технологија, како функционише вештачка интелигенција и како да идентификују праве изворе информација.

Посећена радионица " Највећи познати прост број и како га наћи"

У оквиру манифестације " Европска ноћ истраживача", у Научном клубу РЦУ, 25. септембра, реализована је радионица " Највећи познати прост број и како га наћи", аутора мр  Мирослава Филиповића, професора физике из Ужица.

Радионици је присуствовало 36 ученика из ужичких основних и средњих школа.

Прости бројеви, основни објекти математике привлаче пажњу од антике. Још Еуклид је доказао да их има бесконачно много. Посебно су занимљиви Мерсенови прости бројеви и потрага за највећим таквим бројем укључује огроман број не само маттематичара већ и обичних грађана са рачунатом и интернет везом кроз први пројекат градјанске науке ГИМПС. Постоје велике новчане награде за откриће простог броја од сто милиона цифара, а ове године пронађен је број од преко 23 милиона цифара.

Одржана прва радионица у оквиру "Европске ноћи истраживача 2018"

Радионицом Електрицитет и магнетизам, 24. септембра је у Научном клубу РЦУ, отворена манифестација Европска ноћ истраживача.


Радионица учeницима дајe прилику да примeнe пeтходна знања и ујeдно начинe корак ка будућим школским прeдмeтима, прe свeга физици. Кроз низ практичних активности чeтвртаци из ужичких основних школа су уз помоћ старијих учeника-сарадника истраживали различитe eлeктричнe и магнeтнe појавe. Склапањe јeдноставног струјног кола и „магнeтићи који лeбдe“ само су дeо реализованих активности.

Радионицу је водила Јелена Радовановић, сарадница Научног клуба РЦУ и наставница физике у ОШ Слободан Секулић у Ужицу.

Почела реализација пројекта „Шта знаш о првом комшији?“

21.септембра у Научном клубу РЦУ, реализована је радионица у оквиру пројекта „Шта знаш о првом комшији?“ који је подржан од стране Центра за промоцију науке на овогодишњем конкурсу.


Радионица је намењена ученицима петог и шестог разреда, а радионицу су водили Јелена Радовановић и Владан Младеновић, наставници физике.

Посматрање месеца телескопом

Сарадници Научног клуба РЦУ, наставници физике, Јелена Радовановић и Владан Младеновић, 21. септембра су, након одржане радионице у оквиру пројекта „Шта знаш о првом комшији?“ , посматрали месец телескопом на ужичком тргу са заинтересованим суграђанима.

КОНТАКТ ИНФО

Регионални центар за професионални развој запослених у образовању

Немањина 52
31000 Ужице
Србија

Тел / Факс: 031/514-624
Телефон: 031/512-580


Веб сајт: www.rcu-uzice.rs

Месечни планови

Март 2024
П У С Ч П С Н
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Најновији семинари

Нема догађаја

Акредитовани програми